Rólunk
Magyar Bortemplom Gasztrokulturális Művészeti és Oktatási Alapítvány
Az Alapítvány célja
Az Alapítvány fő célja egy olyan borászati, élelmiszertechnológiai, idegenforgalmi, kulturális és képzési központ, melynek alapelve:
„A hordóban a bor teste, a Bortemplomban a lelke lakik”
Az Alapító mélyen elkötelezett a magyar borászati, gasztronómia hagyományainak ápolása, ennek keretében a Tokaj -Hegyaljai borvidék egyedi kultúrájának megőrzése és népszerűsítése érdekében.
Felismerve a régióban a bor a kulturális és gasztroturizmus iránti növekvő érdeklődést, valamint azt a tényt, hogy a jelenlegi kínálat nem teljes mértékben elégíti ki a látogatók igényeit, az Alapító úgy döntött, hogy létrehoz egy olyan borászati, idegenforgalmi, képzési és gasztrokulturális központot támogató alapítványt, mely e tekintetben hiánypótló szerepet tölt be.
Az Alapító célja egy olyan komplexitású intézmény támogatása, ahol a látogatók megismerkedhetnek a borászat mindennapjaival, történelmével és kultúrájával, valamint élvezhetik a magyar gasztronómia különlegességeit. Ezen túlmenően az Alapító tervez egy olyan közösségi teret létrehozni, ahol a honi és külföldről érkező turisták találkozhatnak, eseményekre, programokra gyűlhetnek össze és élményekkel gazdagodva térhetnek haza. Az Alapító hiszi, hogy e célok eléréséhez ezen alapítvány munkája hozzájárulhat Az Alapító célja, hogy elősegítse hazánk turisztikai vonzerejének növelését, a helyi gazdaság fellendítését, a magyar borkultúra és gasztronómia – ezen belül a Zempléni borvidék – nemzetközi elismertségégét.

Az Alapítvány tevékenysége
- borászati, élelmiszertechnológiai, turisztikai szakemberképzés elősegítése szakmai és anyagi támogatása;
- a művelődés, a népművészet, népi hangszeres képzés, az oktatás és a tudomány támogatása és fejlesztése felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek, valamint felsőoktatáshoz kapcsolódó egyéb intézmények és tevékenységek létrehozását, illetve lebonyolítását lehetővé tévő intézményes, anyagi és társadalmi keretek megteremtése révén;
- tudományos, kutatás-fejlesztési, innovációs és modernizációs tudásközpont létrehozása és működtetése, ilyen vállalkozói hálózatok építése, támogatása; a tudásteremtés ösztönzése,
- a tudományos ismeretek és tapasztalatok megosztása; borászati, turisztikai, kulturális nevelés, tanácsadás, szakkönyvek, szakfolyóiratok, szaklapok kiadása által a magyar szellemi örökség gazdagítása érdekében;
- a gazdaságban alkalmazható kutatás-fejlesztés ösztönzése, azok eredményeinek elterjesztése, ezáltal a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése a magas hozzáadott értékű foglalkoztatás erősítése érdekében
- nemzetközi gazdasági kapcsolatok ösztönzése és fejlesztése, a nemzetközi eredmények becsatornázása;
- külföldi tapasztalatszerzés támogatása hasonló célú szervezetekkel, az együttműködés elősegítése és támogatása, közös projektek, programok, intézmények működtetése;
- részvétel hazai és európai uniós támogatási és pályázati programokban;
- olyan, a Tokaj-Hegyaljai, a magyar borkultúra, és hagyományok, értékek működését és a területi fejlődést leíró és prognosztizáló stratégiai tudásteremtés ösztönzése, intézmény kiépítése, amely segíti Sátoraljaújhely és Tokaj-Hegyalja Zemplén térségének, valamint ÉszakMagyarország gazdasági fejlődésének előmozdítását;
- gazdaságstratégiával és tervezéssel kapcsolatos szakmai közélet ösztönzése, pl. műhely munkák és kutatócsoportok, fórumok támogatásával;
- innovációs stratégia, új termékek, szolgáltatások és üzleti modellek kifejlesztésének ösztönzése, támogatása;
- a Bortemplom magyar értéktárba való felvétele, Hungarikumként való elismertetése;
Az Alapítvány célja
Az Alapítvány fő célja egy olyan borászati, élelmiszertechnológiai, idegenforgalmi, kulturális és képzési központ, melynek alapelve:
„A hordóban a bor teste, a Bortemplomban a lelke lakik”
Az Alapító mélyen elkötelezett a magyar borászati, gasztronómia hagyományainak ápolása, ennek keretében a Tokaj -Hegyaljai borvidék egyedi kultúrájának megőrzése és népszerűsítése érdekében.
Felismerve a régióban a bor a kulturális és gasztroturizmus iránti növekvő érdeklődést, valamint azt a tényt, hogy a jelenlegi kínálat nem teljes mértékben elégíti ki a látogatók igényeit, az Alapító úgy döntött, hogy létrehoz egy olyan borászati, idegenforgalmi, képzési és gasztrokulturális központot támogató alapítványt, mely e tekintetben hiánypótló szerepet tölt be.
Az Alapító célja egy olyan komplexitású intézmény támogatása, ahol a látogatók megismerkedhetnek a borászat mindennapjaival, történelmével és kultúrájával, valamint élvezhetik a magyar gasztronómia különlegességeit. Ezen túlmenően az Alapító tervez egy olyan közösségi teret létrehozni, ahol a honi és külföldről érkező turisták találkozhatnak, eseményekre, programokra gyűlhetnek össze és élményekkel gazdagodva térhetnek haza. Az Alapító hiszi, hogy e célok eléréséhez ezen alapítvány munkája hozzájárulhat Az Alapító célja, hogy elősegítse hazánk turisztikai vonzerejének növelését, a helyi gazdaság fellendítését, a magyar borkultúra és gasztronómia – ezen belül a Zempléni borvidék – nemzetközi elismertségégét.

Az Alapítvány tevékenysége
- borászati, élelmiszertechnológiai, turisztikai szakemberképzés elősegítése szakmai és anyagi támogatása;
- a művelődés, a népművészet, népi hangszeres képzés, az oktatás és a tudomány támogatása és fejlesztése felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek, valamint felsőoktatáshoz kapcsolódó egyéb intézmények és tevékenységek létrehozását, illetve lebonyolítását lehetővé tévő intézményes, anyagi és társadalmi keretek megteremtése révén;
- tudományos, kutatás-fejlesztési, innovációs és modernizációs tudásközpont létrehozása és működtetése, ilyen vállalkozói hálózatok építése, támogatása; a tudásteremtés ösztönzése,
- a tudományos ismeretek és tapasztalatok megosztása; borászati, turisztikai, kulturális nevelés, tanácsadás, szakkönyvek, szakfolyóiratok, szaklapok kiadása által a magyar szellemi örökség gazdagítása érdekében;
- a gazdaságban alkalmazható kutatás-fejlesztés ösztönzése, azok eredményeinek elterjesztése, ezáltal a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése a magas hozzáadott értékű foglalkoztatás erősítése érdekében
- nemzetközi gazdasági kapcsolatok ösztönzése és fejlesztése, a nemzetközi eredmények becsatornázása;
- külföldi tapasztalatszerzés támogatása hasonló célú szervezetekkel, az együttműködés elősegítése és támogatása, közös projektek, programok, intézmények működtetése;
- részvétel hazai és európai uniós támogatási és pályázati programokban;
- olyan, a Tokaj-Hegyaljai, a magyar borkultúra, és hagyományok, értékek működését és a területi fejlődést leíró és prognosztizáló stratégiai tudásteremtés ösztönzése, intézmény kiépítése, amely segíti Sátoraljaújhely és Tokaj-Hegyalja Zemplén térségének, valamint ÉszakMagyarország gazdasági fejlődésének előmozdítását;
- gazdaságstratégiával és tervezéssel kapcsolatos szakmai közélet ösztönzése, pl. műhely munkák és kutatócsoportok, fórumok támogatásával;
- innovációs stratégia, új termékek, szolgáltatások és üzleti modellek kifejlesztésének ösztönzése, támogatása;
- a Bortemplom magyar értéktárba való felvétele, Hungarikumként való elismertetése;